женская одежда украина женская одежда киев женская одежда харьков женская одежда интернет магазин женская одежда одесса женская одежда купить

Képes történetek

 

 Felhívás vetélkedőre háromszéki 5–8. osztályosoknak 

   A csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kreativitási és  műveltségi  vetélkedőt szervez Képes történetek címmel, háromszéki 5–8. osztályos diákoknak.

   Ha ránézünk egy képre, eszünkbe jut róla egy történet, ha olvasunk, hallunk egy történetet, képek jelennek  meg  lelki szemeink előtt. Ezért választottuk idei felhívásunk címeként a Képes történeteket. A vetélkedőn nyelvi,  irodalmi,  néprajzi, helytörténeti megközelítéssel világítunk rá arra, hogy képes történetek vesznek körül  bennünket, képekkel,  történetekkel elmesélhető minden, ami bennünk és körülöttünk van.

   A vetélkedő 2016. június 11-én lesz, május 20-ig lehet  jelentkezni a következő elérhetőségeken:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0746  103 796 (Dimény -  Haszmann Orsolya), 0733 009 222  (Szonda Szabolcs). A jelentkezéskor kérjük közölni a  csapattagok, valamint  az őket segítő pedagógus /  kapcsolattartó személy nevét, elérhetőségét, az iskola nevét,  elérhetőségét  (telefonszám, e-mail-cím).

  A legjobban szereplő csapatok jutalma részvétel a két intézmény júliusi olvasó- és kézműves táborában.

  A vetélkedőre egy előzetesen elkészített feladattal érkeznek a csapatok. Ki kell választaniuk egy régi fényképet  –  családi fotó, régi fénykép a településükről stb. –, és le kell írniuk annak elképzelt vagy valós történetét,  amelybe  legyen beleszőve egy-egy érdekes, tanulságos esemény, történelmi adat, hagyomány, ami a szűkebb-  tágabb  környezetükre jellemző. (Településükön ismert szokásra, hagyományra, eseményre gondolunk, ami az  adott fénykép  alapján történő családi beszélgetés során is előjöhet. Pl. egy családi fotó felidézhet keresztelőt  vagy húsvéti  locsolkodást, a település főterét ábrázoló fénykép egy március 15-i rendezvényt stb.) A történet  vetélkedőn való  bemutatásához kiegészítésként felhasználható hanganyag (pl. népdal, felvétel egy idős  személlyel, aki mesél régi  dolgokról), videófelvétel, írott anyag (pl. településre, családra vonatkozó régi  felvétel, dokumentum).

  A vetélkedő többi feladata kreatív jellegű, illetve az alábbi lista által ajánlott könyvészet tanulmányozásán  alapuló  lesz.

 Ajánlott könyvészet

Baka – Péterfy: Tarkabarka bokréta. Nyelvi játékok, fejtörők, tréfák kicsiknek és nagyoknak, Kriterion, Bukarest, 1995.

*Gyapay – Megyer – Ritoók: Ki mondta? Miért mondta?, RTV-Minerva, 1977.

Gyöngyössy János (szerk.), Székelyföldi legendás várak, Székelyudvarhely, 2015. (háromszéki vonatkozású részek)

*Herendi Miklós: Művészettörténet, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996.

Hernádi Sándor: Nyelvi próbák, Móra Könyvkiadó, 1982.

Lukácsy András: Kiment a ház az ablakon… Költészet és játék, Gondolat, 1981. (506–527., 528–554.)

*O. Nagy Gábor: Mi fán terem?, Gondolat – Tálentum, 1993.

Orbán Balázs: A Székelyföld leírása, http://mek.oszk.hu/04800/04804/html/110.html

Tarján Gábor: Mindennapi hagyomány. Néprajzi ismeretek mai használatra, Mezőgazdasági Kiadó, 1984.

*Zsigmond Győző: Nyelvi rejtvény, játék, verseny, Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2011.

 

A csillaggal jelölt könyvekből csupán részletek lesznek szükségesek, ezeket elküldjük e-mailen a jelentkezőknek.

További információk a szervező intézmények honlapján lesznek elérhetők a jelentkezés lezárultáig (http://tinyurl.com/hrxbcn3, www.haszmannpalmuzeum.ro).

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, jelentkezőket!