женская одежда украина женская одежда киев женская одежда харьков женская одежда интернет магазин женская одежда одесса женская одежда купить

KaPoCs 2016. – július 2-3.

 A pécsi Míves Mag Műhely alkotóit már jól ismerik a csernátoniak, évről évre "hazajönnek", ismét színes programmal, és szeretetükkel érkeznek hozzánk és magukkal hozzák a pécsi Boja-zenekart is.

 A két nap alatt lesz kiállításmegnyitó, de lesznek koncertek és kézműves műhelyekbe is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

 A programmal párhuzamosan, péntektől hétfőig megtekinthető lesz a múzeumkertben a Szakrális értékeink a Kárpát-medencében című vándorkiállítás.

 A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közel 10 éve folytat gyűjtő, dokumentáló és archiváló tevékenységet „Szakrális értékeink a Kárpát-medencében” tematikával, amelynek adattára megtalálható az alapítvány honlapján is. A vándorkiállítás az adattár anyagából válogatva mutat be Erdélyben, Vajdaságban, Muravidéken, Kárpátalján, Drávaszögben és Felvidéken készült fotókat, amelyek a magyarság megtelepedésének térbeli bizonyítékait, objektumait ölelik fel: templomokat, templomrészleteket, freskókat, kápolnákat, temetőrészleteket, szentek szobrait, út menti kereszteket. A fotókiállításhoz szakrális tartalmú ünnepeink kézműves tárgyai kapcsolódnak.

 

 Mindenkit nagy szeretettel várunk!

 A július 2-án nyíló kiállítás az „Isten veletek és velem” című pécsi kiállításból válogatva kapcsolódik a Haszmann Pál Múzeum gyűjteményéből összeállított I. világháborús tárlathoz, amely azt mutatja meg, hogyan élték meg a katonák és szeretteik a hosszú háborús éveket. 

 A Pécsről érkező kiállítás címét egy közkatona, közel 100 éve megírt levelének utolsó sora adta, ahogyan elköszön aggódó édesanyjától és testvéreitől: „Sírig szerető fia, és testvéretek. Isten veletek és velem”. Rakovics Gábor ezen utolsó levelét 1916. március 16-án írta, március 17-én a Doberdói-fennsíkon halt meg sok ezer magyar katonatársával együtt. 

 E megrázó erejű levél jól példázza a pécsi és csernátoni kiállítás célját: hétköznapi hősök és sorsok kiemelésével idézni meg az első világháborút. A csernátoni kiállítást pécsi, vajdasági és drávaszögi személyes történetek, elbeszélések, napló- és levélrészletek, korábban ismeretlen, magángyűjteményekből előkerült fotók, képeslapok egészítik ki, megidézve élettörténeteket, kortörténetet. 

 A kiállításon megjelenő sorstörténetek egyben barátság-, szerelem-, családtörténetek is. A száz esztendővel ezelőtt kirobbanó Nagy Háború férfiak millióit szólította el a harctérre, távol a szülőföldtől. A kényszerű távollét alatt a kapcsolat egyetlen módja a levelezés volt. Naponta, hetente fordultak meg a levelek, olykor csomag is eljutott a távolban harcoló családtaghoz. E levelek mára érdekes és értékes kordokumentumokká váltak, hiszen amellett hogy egyéni sorsokat láttatnak, megmutatják a háború alatti Magyarország mindennapi életét is.

 A megnyitón a Boja zenekar katonadalokból összeállított műsora lesz hallható.

 A zenekar 2010 nyarán alakult, nevük egyik jelentése: törődés, gazdagság. Illetve, ahogy fogalmaznak tagjai: „Szinte minden nyelven jelent valamit. Katalánul, vagy gallul őrült. Délszláv nyelveken, szerbül, horvátul, bosnyákul vagy szlovénül: színek. Dél-Afrikában használja egy törzs a szót, amely sesothóiul színt jelent. Madagaszkáron is több nyelven beszélnek. Az egyik elfogadott a malagasy, melyen a Boja annyit tesz: ingyenes. Létezik Indonéziában egy Boja nevezetű falucska Jawa szigetén. Ha Semerángon landol a géped az óceán partján, akkor délre vedd az irányt, meglesz a település. Javanese nyelven a Boja anyajegyet jelent. Szlovákul harc, svédül bilincs, hun nyelven gazdagság, törődés. Nekünk egy zenekar! Együtt őrülünk meg a színpadon és lebilincseljük a közönséget. Minden dalunk ingyenesen letölthető nem csak Madagaszkáron. Törődünk a magyar népdallal, fontosak nekünk a színek, és megóvjuk a zenei hagyományunk gazdagságát. Lehetőségeinkért megharcolunk Szlovákián túl is, és minden tagunk büszkén viseli az anyajegyeit a világ bármely pontján.” 

http://cult-fusion.hu/?page_id=239

 Az együttes tagjai: MARTOS G. CSONGOR – ének, népi hangszerek; BÜKI RICHÁRD – gitár; BAGÁNY ATTILA – dob; BARTA TAMÁS – gitár.

 2011 januárjában készült el első kislemezük, a 2011-es Budapest Fringe Fesztivál különdíjasa lettek világzene kategóriában. 2012-ben beválogatták a Talentometer világzenei elődöntőjébe. 2012-ben jelent meg első nagylemezük ZeneBoja címmel, ezen közreműködik Balázs Gergely, Bárány Tamás és Fekete-Kovács Kornél.

 Jelentősebb fellépéseik:

 Somló Hangja Fesztivál (2011), Zánkai Borfesztivál (2011), Művészetek Völgye - Kapolcs (2011), Pesthidegkúti Nyári Fesztivál (2011), Pécsi Napok - Örökség Fesztivál (2011), I. Zsolnay Fesztivál - Pécs (2012), Örökség Fesztivál – Szolnok (2012), Pünkösdi Nyitott Pincék Napja - Palkonya (2013), Ezerlámpás Éjszakája - Pécs (2013), Széna vagy Szalma Fesztivál - Tőserdő (2013), Visegrad Wave Folk Festival – Czeremcha, Lengyelország (2013), VI. SióFolk Fesztivál - Siófok (2013), Művészetek Völgye - Palya udvar - Kapolcs (2013), Emmausz Fesztivál - Húsvéti Nyitott Pincék Napja - Bóly (2013), I. ZagyvaParty - Jászberény (2014), Mesterségek Ünnepe - Budapest (2014), Örökség Fesztivál - Szolnok (2014), Ízek, Korok, Hangulatok Fesztivál - Esztergom (2014).

 Videók, hangfelvételek az együttes honlapján: 

https://www.reverbnation.com/bojazenekar

 A program folytatásaként július 3-án gyermekkoncerttel és kézműves műhelyekkel várjuk az érdeklődőket 15 órától a múzeumkertbe. https://www.facebook.com/hangerdotarsulatpecs?ref=hl