женская одежда украина женская одежда киев женская одежда харьков женская одежда интернет магазин женская одежда одесса женская одежда купить

Mozgalmas nyár Csernátonban

http://www.3szek.ro/load/cikk/103758/mozgalmas_nyar_csernatonban

Zsúfolt program a múzeumban is

A Haszmann Pál Múzeum egyik csendes szobájának hűvösében a kicsinyeket oktató-nevelő pedagógusok csodamunkákat műveltek: színes tulipános díszítéseket festettek fára és különleges alakú üvegekre, gyakorolták a nemezelést. 

– Az óvónőknek szervezett egyhetes hagyományőrző népművészeti táborban vagyunk – tájékoztatott Szőcs Imola megyei óvoda-tanfelügyelő. Régebbi rendezvényünk ez, mindig a vakáció kezdetén szoktuk megtartani. Igen hasznos gyakorlatféle, délutáni programunkban – felnőttekként – például kevésbé ismert népi játékokat és népdalokat tanulunk, amelyeket majd az ősztől kezdünk alkalmazni a gyerekekkel való foglalkozások során. Önellátók vagyunk, egyik kedves helybeli óvónő – Kovács kollégánk – vállalta, hogy gondoskodik a mindennapi meleg ételünk elkészítéséről.

Haszmann Orsolya muzeológus önképzésre használta szabadidejét – tehette, mert édesapja, a nyugalmazott szakember ilyen alkalommal szívesen vállalja a látogatók kalauzolását. 

– A nyári időszakban pezseg a kulturális élet – mondta Orsolya. – A bútorfestés, fafaragás mesterségbeli fogásaival ismerkedhet, de más kézműves tevékenységekbe is bekapcsolódhat az érdeklődő, az előre bejelentkezett csoportok vagy éppen az alkalmi látogatók. Az alkotótáborok sorából kiemelnénk egyet: július 19–23. között zajlik az immár 5. évébe lépő olvasó- és kézművestábor, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárral közös szervezésben. Idén 24 diákot várunk kísérőikkel, ők a június 10-ei kreativitási és műveltségi vetélkedőn nyerték el a tábori részvételt. Ezúttal felsőcsernátoni, kézdivásárhelyi, sepsikőröspataki, sepsiszentgyörgyi, ozsdolai, zabolai iskolákból érkeznek a táborozók. Ennek lesznek majd a nagyközönség számára is nyitott programjai, melyeket a sajtóban és a közösségi oldalakon is meghirdetünk. Hogy párat eláruljak ezekből: várjuk László Noémi kolozsvári költőt, akinek reméljük, igencsak kedveltek lesznek majd versei a tábor fiataljai számára, főként a Feketeleves című kötetében lévők, de vendégünk lesz a budapesti születésű Kolozsváron élő 14 éves Lupescu Kata is, a kalózlány, aki jelentős visszhangot keltett az elmúlt időszakban a közönség és a szakma berkeiben A végső kezdet című, idén megjelent fantasyregényével. Kiadója, Nagy Péter kíséretében érkezik táborunkba. Velünk lesz Bajka-Barabás Réka színész, a Pufi Színház alapítója, a színházi nevelés és a pantomim műfaj lelkes szakértője, aki  előadásaival, különböző színházi nevelési programok révén szólítja meg a közönségét. A nyári táboréletet egy koncert is színesíti, ezúttal az énekelt vers műfajában alkotó, 17 éve egyetemista hobbizenekarként Kolozsváron alakult Fűszál együttes lép fel a múzeumkertben. Repertoárjukban a klasszikus magyar líra nagyjai mellett a modern, sőt, kortárs magyar és erdélyi líra is zenei köntöst ölt. Külön öröm, hogy az idei táborba érdekes programokkal kapcsolódnak be pécsi barátaink is, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a Míves Mag Műhely képviseletében, akik a múzeummal közös programok szervezőiként, partnereiként több mint tíz esztendeje évről évre, mondhatni, hazatérnek Csernátonba.

Élettel teli gyűjtemények

http://www.3szek.ro/load/cikk/98785/elettel_teli_gyujtemenyek_csernatoni_haszmann_pal_muzeum

Élettel teli gyűjtemények

Tartalmas éve volt a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak tavaly is: kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, olvasó- és kézművestábor, alkotótáborok, könyvbemutatók és koncertek, illetve a legvisszhangosabb rendezvény, a Csernátoni Burrogtató újabb kiadása színesítette a nagyszámú érdeklődőt vonzó kulturális kínálatukat. A tavalyi programokról, idei tervekről kérdeztük D. Haszmann Orsolya muzeológust.

– Pályázatok révén folyamatosan korszerűsítjük az állandó kiállításokat, többnyelvű eligazító pannókkal is. Nyár elejére a technikatörténeti kiállítás értékes gyűjteménye kerül új polcokra. E munkálat anyagi hátterét anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum biztosítja, szakmai kivitelezése munkatársaimmal történik. Szintén az anyaintézmény és a fenntartó, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával készült el a gépszín újracserepezése, padlásterének lepadolása, így a raktározott múzeumi anyag egy részét szakszerűen el lehet helyezni. Az állagmegőrzés idén a bélafalvi székely ház újrazsindelyezésével folytatódik – világított rá D. Haszmann Orsolya az átfogóbb jellegű munkálatokra, majd az intézmény tárlatairól szólt.

– Tavaly hat időszakos kiállításunk volt, köztük a 147. Erdészeti Vándorgyűlés tiszteletére Haszmann Pál és Haszmann József irányításával összeállított, az erdőgazdálkodással és erdőkiéléssel kapcsolatos, vagy a 25. alkalommal megszervezett Fábián Zoltán Olvasótáborhoz kapcsolódó, Petres László lujzikalagori magyartanár csángóviselet-gyűjteményéből nyílt kiállítás. A pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvánnyal közös KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében program keretében nyílt meg az Isten veletek és velem című időszakos kiállítás, mely a múzeum I. világháborús tárlatához „épült hozzá”, hétköznapi hősök és sorsok kiemelésével jelezve, hogyan élték meg katonák és szeretteik a hosszú háborús éveket. Ugyancsak a pécsi alapítvány hozta el a Szakrális értékeink a Kárpát-medencében című fotókiállítását. A Csernátoni Burrogtató idején a Kovászna Megyei Művelődési Központ népi mesterségeket bemutató pannói voltak megtekinthetők. Idén a múzeum gyűjteményéből rendezett négy időszakos kiállítással készülünk.

2016-ban hat koncert, tíz könyvbemutató volt a múzeumban, ezek sorát folytatják már januárban. A Bod Péter Megyei Könyvtárral partnerségben ötödik éve szerveznek olvasó- és kézművestábort, melyet háromszéki 5–8. osztályos diákoknak szánt vetélkedő előz meg. Ugyancsak a könyvtár és az egyesület közös programja a Sebő-együttes, Jordán Tamás és Fűzfa Balázs Erdély-körútja. Tavaly hagyományteremtő szándékkal design-tábornak is otthont adott a múzeum, melynek házigazdája, társszervezője Damokos Csaba dizájner. Emellett tavasztól késő őszig fafaragó, bútorfestő táborokat tartanak.

Az intézmény múzeumpedagógiai tevékenysége a naptári év egészét átfogja, nagyszámú érdeklődő vesz részt a foglalkozásokon, melyeket előzetes bejelentkezéssel igényelni is lehet, a múzeumlátogatás mellé.

– A fiatalokhoz úgy tud közel kerülni egy gyűjtemény, ha annak gyors végigtekintésén túl elidőzésre, odafigyelésre és - reméljük -  gondolkodásra is készteti őket, mondta el a muzeológus. Idén a Maszkások farsangi foglalkozással kezdenek (február 20–28.), március 11-én nemzeti ünnepünkre hangoló családos tevékenységgel, április 8–14. között pedig a több évtizedes hagyományra visszatekintő húsvéti tojásírásra várják az érdeklődőket. Május 15. és június 19. között kapcsolódik a múzeum is a rendhagyó tanítási programhoz, iskolásoknak szánt múzeumpedagógiai tevékenységekkel. Június elsején lesz idén is múzeumkerti gyermeknap, helyi iskolák, óvodák, a Pántlika néptánccsoport közreműködésével.

A Csernátoni Burrogtató is ötödik kiadásához érkezett, erre szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor, magyarországi és itthoni partnerekkel. Évről évre örvendetesen egyre több helybeli és környékbeli gépészember kapcsolódik be, hozza el traktorját, motorját. Tavaly a Petrovits-műhelyből származó Langen & Wolf Otto-motor restaurálása valósult meg, idén egy másik értékes darab, a brassói Brüder Schiel Gépgyárban készült Corona-motor felújítása zajlik, a többi munkálat mellett.

A múzeum időszakos kiadványát, a Csernátoni Füzeteket a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület adja ki, 2013 óta az anyaintézmény támogatásával. Tavaly a 67. lapszáma jelent meg. Jelentős fórum, általa a látogatók megismerhetik többek közt a múzeum tevékenységeit, programjait, a gyűjtemény érdekes darabjait. Az intézmény munkatársai bekapcsolódnak a községben vagy a környéken szervezett programokba is, mint például az Ika-vári néptánctalálkozó, előadásokkal vagy kézműves műhelyekkel, a Székelyföld Napok rendezvénysorozatába, vagy éppen a háromszéki turisztikai napok rendezvényeibe, de szakmai fórumokon is részt vesznek, ilyen volt tavaly többek közt a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi fiókintézményében lezajlott, Az erdélyi agrárium – kihívások és lehetőségek a harmadik évezred küszöbén című konferencia, ahol szakmai körben lehetett bemutatni a múzeum mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményét.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület kezdeményezésére tavaly lezajlott szakmai zsűrizés és közönségszavazás nyomán a Damokos-kúria, valamint a múzeum és gyűjteménye is bekerült „Háromszék hét csodája” közé.

Kis túlzással elmondható: a múzeum sokrétű gyűjteménye szinte naponta gyarapodik egy-egy tárggyal, írott dokumentummal. – A teljesség igénye nélkül jelzek néhány, a Székely Nemzeti Múzeum által megvásárolt tárgyat vagy gyűjteménycsoportot, mint a kézdivásárhelyi Papp Ernő gyűjteménye, mely vetítőgépeket, korabeli filmplakátokat tartalmaz, szépen dokumentálja a vidéki filmvetítés 1950 és 1989 közötti időszakát. De említhetek egy, Perl és Társa által a felvidéki Vágszereden gyártott vetőgépet, vagy az Esztelnekről megvásárolt Nicholson gőzkazánt, mely minden bizonnyal az utolsó gőzgép, amelyet vidékünkön begyűjthettünk. Adományok által vagy az egyesületünk által megvásárolt tárgyakkal, dokumentumokkal is gyarapodott a múzeum fotótára, szőttesanyaga, néprajzi eszköz-, tárgykészlete, a tűzoltófecskendők sora, illetve a mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény is – összegezett D. Haszmann Orsolya.

 

Maszkásokkal kezdenek – „Létezésünk egyik fontos dokumentuma a Csernátoni Füzetek”

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/84799-Maszksokkal-kezdenek.html#.WHMoDsqNFy0.facebook

 

Maszkásokkal kezdenek

„Létezésünk egyik fontos dokumentuma a Csernátoni Füzetek” 

A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban kora tavasztól késő őszig pezseg az élet, a téli hónapokban a múzeumi tevékenységet zökkenőmentessé tevő háttérmunka zajlik. Az intézmény egyesülete által több irányból (Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány) elnyert pályázati támogatással is megvalósult tavalyi programokról, az idei tervekről D. Haszmann Orsolya muzeológussal beszélgettünk.

Hat időszakos kiállítása volt az intézménynek, például a 147. Erdészeti Vándorgyűlés tiszteletére, Haszmann Pál és Haszmann József irányításával összeállított, az erdőgazdálkodással és erdőkiéléssel kapcsolatos, vagy a 25. alkalommal megszervezett Fábián Zoltán Olvasótáborhoz kapcsolódó, Petres László lujzikalagori magyartanár csángóviselet-gyűjteményéből nyílt kiállítás, mely augusztustól október végéig volt látható. A Haszmann Pál Közművelődési Egyesület és a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány KaPoCs, amely összeköt – Élő népművészet a Kárpát-medencében programja keretében nyílt meg az Isten veletek és velem című időszakos kiállítás, mely a múzeum I. világháborús tárlatához „épült hozzá”.

– Pályázatok révén folyamatos az állandó kiállítások korszerűsítése, többnyelvű eligazító pannók elhelyezése – részletezte D. Haszmann Orsolya. – Reméljük, nyár elejére elkészülünk a technikatörténeti, rádiós kiállítás korszerűsítésével, szakszerűen, polcokra helyezve az értékes gyűjtemény darabjait. A munkálat anyagi hátterét anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum biztosítja, szakmai kivitelezése munkatársaimmal történik, édesapám és testvérei szaktudására alapozva. Szintén az anyaintézmény támogatásával, irányításával elvégeztük a gépszín újracserepezését, padlásterének lepadolását és feljáró készítését, ezáltal a raktározott múzeumi anyag egy részének szakszerű elhelyezése válik lehetővé. Az állagmegőrzési munkálat idén a bélafalvi székely ház újrazsindelyezésével folytatódik.

Az intézményben zajló, egész éves múzeumpedagógiai tevékenységekről a muzeológus elmondta: jeles napokhoz és az állandó vagy időszakos kiállításokhoz kapcsolódnak, nagyszámú érdeklődő részvételével. 

– Decemberben a Csodavárás zárta a naptári évet, idén a Maszkások farsangi múzeumpedagógiai foglalkozással kezdünk február 20–28. között, március 11-én nemzeti ünnepünkre hangoló családos tevékenységgel, április 8–14. között a több évtizedes hagyományra visszatekintő húsvéti tojásírásra várjuk az érdeklődőket. Május 15. és június 19. között kapcsolódik a múzeum is a rendhagyó tanítási programhoz, erre az időszakra múzeumpedagógiai tevékenységeket hirdetünk iskolásoknak. Június elsején a hagyományokhoz híven idén is lesz múzeumkerti gyermeknap, helyi iskolákkal, óvodákkal, a Pántlika néptánccsoporttal közösen.

2016-ban hat koncertet, tíz könyvbemutatót tartottak a múzeumban, ezek sorát folytatják már januártól. A Bod Péter Megyei Könyvtárral partnerségben ötödik éve szerveznek olvasó- és kézművestábort, melyet háromszéki 5–8. osztályos diákoknak szánt vetélkedő előz meg; idén a 120 éve született Tamási Áron munkássága lesz a fő téma. Ugyancsak a könyvtár és egyesület közös programja a Sebő-együttes, Jordán Tamás és Fűzfa Balázs Erdély-körútja, mely ebben a szervezési formában szintén ötödik évébe lépett idén. Tavaly hagyományteremtő szándékkal design-tábornak is otthont adott a múzeum, melynek házigazdája, társszervezője Damokos Csaba képzőművész, dizájner. 

A múzeum több rendezvénye ért idén az ötödik kiadásához, így a Csernátoni Burrogtató is, melyre szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor, magyarországi és itteni partnerekkel, és évről évre egyre több helybeli és környékbeli gépészember kapcsolódik be. 

A Csernátoni Füzetek időszakos kiadványnak, melyet jelenleg a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület ad ki, 2013 óta az anyaintézmény támogatásával, 2016-ban a 67. lapszáma jelent meg. Általa a látogatók megismerhetik többek között a múzeum tevékenységeit, programjait, a gyűjtemény érdekes darabjait. Létezésünk egyik fontos dokumentuma, értékeket őriz, összegez, közelebb visz a mindenkori közönséghez, fogalmazta meg a beszélgetőtársunk. A lapban név szerint is meg lehet köszönni mindazok támogatását, akik hozzájárultak adott időszakban a gyűjtemény gyarapodásához, a programok lebonyolításához. Helyet kapnak benne irodalomtörténészek, néprajzkutatók, történészek Csernátonhoz vagy Háromszékhez köthető tanulmányai is.

Daczó H. Barna