женская одежда украина женская одежда киев женская одежда харьков женская одежда интернет магазин женская одежда одесса женская одежда купить

Tojásírás Csernátonban

Tojásírás Csernátonban

Százak őrzik az eredeti mintakincset   

Több évtizede már, hogy húsvét közeledtével, a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban egyik legjellemzőbb ünnepi hagyományunk, a tojásírás oktatása kerül a középpontba. Ilyenkor a Csernátoni Népfőiskola műhelyében átveszik a terepet a melegedő viasszal teli tálak, a tojásfestékes fazekak, az asztalokat hagyományos minták rajzai borítják, és szorgosan dolgoznak a kesicék.

A teremben elhelyezett, szebbnél szebb írott tojásokkal halmozott kosarak biztatnak arra, hogy megpróbálkozzunk ezzel a technikával, amely ugyan nem könnyű, gyakorlatot és kézügyességet igényel, de az eredmény kárpótol. Nyilván nem elég egyetlen alkalom, évek kellenek ahhoz, hogy valaki igazán hibátlan darabokat készítsen.

– Annak idején már a nagyapám is tanította az iskolásoknak a tojásírást, én magam is gyerekkorom óta tanulom, bár sajnos nem tőle, mivel nem ismerhettem őt. Alkotótáborokban unokatestvéreimmel együtt gyakoroltuk a hagyományos, viasszal írt hímes tojás titkát – avat be D. Haszmann Orsolya muzeológus, miközben éppen egy újabb gyerekcsoport érkezik a foglalkozásra. – Tavaly két héten át tartott a tojás­író-tanfolyam, végig „teltházzal”, idén egyhetesre terveztük, hétfőtől szombatig hirdettük meg. Az évek során több száz gyerek és felnőtt fordult meg itt, és örömteli azt látnunk, hogy a mostani 8. osztályosok, „visszatérőkként”, már milyen ügyesen és önállóan dolgoznak, tanítói kíséret nélkül is jönnek, a tevékenység, az alkotási folyamat öröméért.  

– Milyen mintákat tanulhatnak meg a foglalkozáson?

– A háromszéki motívumvilág ezen a téren is rendkívül gazdag, színes, szerencsére jól megőrződött. Jellemző a vidékünkre, hogy két- sőt háromszínű tojást is festettek, ez hosszabb folyamat, amit egy gyerekfoglalkozáson nehéz végigvinni, így a kicsikkel piros tojást festünk. Ez a leggyakoribb, Krisztus keresztfán kiömlött vérét szimbolizálja, ugyanakkor a piros színnek szerelmi jelképként is szerepe van, ahogyan magának a tojásnak is (születés). Feladatlapok, kifestők segítségével ismerkednek meg a gyerekek a mintavilággal, közben az ünnepkörrel kapcsolatos témákban előadást is hallhatnak, végül megfestik a tojásaikat. Gyakori a piros–fekete vagy a piros–sárga–fekete kombináció, gyakran a növényvilágból származó mintával: tulipános (ez fordul elő a legtöbb változatban), szegfüves, fenyőágas, meggyágas, cserelapis, leveles stb. elsősorban háromszéki mintakincsből dolgozunk, ezeket a motívumokat tanítjuk.

– Melyek az autentikus húsvéti szokásaink, illetve elítélendő-e az átvett, de egyre népszerűbb „tojáskeresgélős” játék?

– Majdnem minden vidéken élénken él még a locsolkodás hagyománya, ha némiképp változott is, a felnőtt szokáskörből átvették a gyerekek is, illetve a csebernyi hideg víz helyett többnyire illatszert használnak. Faluhelyen viszont erősen él a szokás, és annak jelentése is – a víz tisztító ereje, újjászületés, feltámadás, tavasz. A szokások mindig is változtak, azt gondolom, nincs semmi rossz a tojáskeresésben sem, amíg foglalkozunk a gyerekekkel, és valamit tanítunk nekik, a szülővel közös programban lehet részük. Persze mi igyekszünk a saját hagyományainkat megismertetni és vinni tovább, de ha szépen egyensúlyban vannak, úgy vélem, megfér egymás mellett a régi és az új, ha közben tudjuk, mi a miénk.

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/eletmod/76154-Tojsrs-Cserntonban.html