женская одежда украина женская одежда киев женская одежда харьков женская одежда интернет магазин женская одежда одесса женская одежда купить

Mozgalmas nyár Csernátonban

http://www.3szek.ro/load/cikk/103758/mozgalmas_nyar_csernatonban

Zsúfolt program a múzeumban is

A Haszmann Pál Múzeum egyik csendes szobájának hűvösében a kicsinyeket oktató-nevelő pedagógusok csodamunkákat műveltek: színes tulipános díszítéseket festettek fára és különleges alakú üvegekre, gyakorolták a nemezelést. 

– Az óvónőknek szervezett egyhetes hagyományőrző népművészeti táborban vagyunk – tájékoztatott Szőcs Imola megyei óvoda-tanfelügyelő. Régebbi rendezvényünk ez, mindig a vakáció kezdetén szoktuk megtartani. Igen hasznos gyakorlatféle, délutáni programunkban – felnőttekként – például kevésbé ismert népi játékokat és népdalokat tanulunk, amelyeket majd az ősztől kezdünk alkalmazni a gyerekekkel való foglalkozások során. Önellátók vagyunk, egyik kedves helybeli óvónő – Kovács kollégánk – vállalta, hogy gondoskodik a mindennapi meleg ételünk elkészítéséről.

Haszmann Orsolya muzeológus önképzésre használta szabadidejét – tehette, mert édesapja, a nyugalmazott szakember ilyen alkalommal szívesen vállalja a látogatók kalauzolását. 

– A nyári időszakban pezseg a kulturális élet – mondta Orsolya. – A bútorfestés, fafaragás mesterségbeli fogásaival ismerkedhet, de más kézműves tevékenységekbe is bekapcsolódhat az érdeklődő, az előre bejelentkezett csoportok vagy éppen az alkalmi látogatók. Az alkotótáborok sorából kiemelnénk egyet: július 19–23. között zajlik az immár 5. évébe lépő olvasó- és kézművestábor, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárral közös szervezésben. Idén 24 diákot várunk kísérőikkel, ők a június 10-ei kreativitási és műveltségi vetélkedőn nyerték el a tábori részvételt. Ezúttal felsőcsernátoni, kézdivásárhelyi, sepsikőröspataki, sepsiszentgyörgyi, ozsdolai, zabolai iskolákból érkeznek a táborozók. Ennek lesznek majd a nagyközönség számára is nyitott programjai, melyeket a sajtóban és a közösségi oldalakon is meghirdetünk. Hogy párat eláruljak ezekből: várjuk László Noémi kolozsvári költőt, akinek reméljük, igencsak kedveltek lesznek majd versei a tábor fiataljai számára, főként a Feketeleves című kötetében lévők, de vendégünk lesz a budapesti születésű Kolozsváron élő 14 éves Lupescu Kata is, a kalózlány, aki jelentős visszhangot keltett az elmúlt időszakban a közönség és a szakma berkeiben A végső kezdet című, idén megjelent fantasyregényével. Kiadója, Nagy Péter kíséretében érkezik táborunkba. Velünk lesz Bajka-Barabás Réka színész, a Pufi Színház alapítója, a színházi nevelés és a pantomim műfaj lelkes szakértője, aki  előadásaival, különböző színházi nevelési programok révén szólítja meg a közönségét. A nyári táboréletet egy koncert is színesíti, ezúttal az énekelt vers műfajában alkotó, 17 éve egyetemista hobbizenekarként Kolozsváron alakult Fűszál együttes lép fel a múzeumkertben. Repertoárjukban a klasszikus magyar líra nagyjai mellett a modern, sőt, kortárs magyar és erdélyi líra is zenei köntöst ölt. Külön öröm, hogy az idei táborba érdekes programokkal kapcsolódnak be pécsi barátaink is, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a Míves Mag Műhely képviseletében, akik a múzeummal közös programok szervezőiként, partnereiként több mint tíz esztendeje évről évre, mondhatni, hazatérnek Csernátonba.